Wandeling Lochem - Ruurlo

26 juli hebben we een wandeling gemaakt die van Lochem naar Ruurlo loopt van ongeveer 16 km. Eigenlijk is het de  NS-wandeling Poort van de Graafschap van 2 dagen, maar wij hebben alleen de tweede dag gelopen. De route van de eerste dag Zutphen - Lochem zullen we ook nog wel een keer gaan lopen.

Aangezien we in Ruurlo logeren, gaan we eerst met de trein van Ruurlo via Zutphen naar Lochem. Het weer is bewolkt en hopelijk gaat het niet regenen.

Hotel Vijverhof, het startpunt

Vanaf het station Lochem is het ongeveer een kwartier lopen naar het startpunt van de route, Hotel Vijverhof.

Volgens de omschrijving is de route zeer afwisselend: klinkerpaden, asfaltwegen, bospaden en zandwegen, alles passeert de revue. 

Ik ben erg benieuwd wat de dag ons zal brengen.

 

Aan de rand van Lochem ligt "De Cloese", een mooi gebouw aan een beek. In vroeger dagen vast woonstede van een rijke landheer, nu een opleidingscentrum.

Vanaf dit punt gaat de route over zandwegen en bospaden richting de Lochemse Berg, een mooi bosgebied waar voor Nederlandse begrippen behoorlijke hoogteverschillen te vinden zijn. 

 

De Cloese
De Witte Wieven Kuil

Het pad loopt om de Lochemse Berg heen en stijgt en daalt tussen de bomen.

Een van de diepste punten die we zijn tegengekomen, is de "Witte Wieven Kuil". Om aan te geven hoe diep het is, ben ik  maar even afgedaald. 

Maar ja, het is ook een hele klim om er weer uit te komen, maar het lukt.

 

De hoofdstraat in Barchem

De omgeving is schitterend. Ondanks de vakantietijd komen we niet veel mensen tegen, je kunt echt de rust van het bos over je heen laten komen. Gelukkig breekt ook de zon door, dus de gok om een  korte broek en t-shirt aan te trekken is de juiste.

Na een stuk bos komen we bij Barchem, een plaats ongeveer midden op de route. Volgens de beschrijving is deze plaats nog maar een dikke honderd jaar oud.

Na een klein stuk hoofdweg duiken we al snel weer het bos in. 

 

De wandeling door het bos wordt regelmatig afgewisseld met stukken waar het boerenland van de Achterhoek zichtbaar is. Boerderijen omgeven door grote, mooie bomen en door weilanden met koeien. 

langs de bosrand

even rusten en een hapje eten Na weer een flink stuk te hebben gelopen, wordt het tijd voor een korte pauze. Een bankje biedt uitkomst, maar we moeten wel opletten dat we niet gestoken worden.

Dit landschap is een van de redenen waarom Kees en Wil hiernaartoe verhuisd zijn. Dat moet natuurlijk worden vastgelegd. 

Na weer een wandeling door de omgeving kan ik me dit heel goed voorstellen.

 

Kees en Wil
HJ in het bos

We volgen nog een lang pad, dat slingerend tussen bomenrijen en weilanden richting Ruurlo gaat. 

Na nog een lange wandeling over het Hietland, een asfaltweg richting Ruurlo, komen we op bekender terrein. Nog een stuk zandweg en we staan aan de rand van Ruurlo.

 

Na een heerlijke wandeling is het heerlijk om met een pilsje uit te rusten.

 

 

terug   home