Wandelen in de Vulkaan Eifel

Van 14 tot en met 18 juni hebben we gewandeld in de Vulkaan Eifel. De reis heb ik geboekt via SNP Reizen. Met een hele map vol met kaartmateriaal, routebeschrijvingen en informatie over de omgeving en de geologische bijzonderheden van de Vulkaan Eifel komen we op maandagmiddag aan in Meerfeld. We verblijven in Hotel Café Am Maar.

Meerfeld am Maar

Meerfeld is een klein dorp in een Maar-krater. Het Meerfelder Maar heeft een doorsnede van 1480 meter en de diepte van de trechter is 180 meter. Een Maar is een explosiekrater, gevormd door een eenmalige explosie, veroorzaakt door omhoog komend magma wat in aanraking komt met het in de aardkorst aanwezige grondwater. In tegenstelling tot een vulkaan is een Maar een gat in het landschap, die in eerste instantie vol loopt met water maar naar verloop van duizenden jaren verzand. Dit heeft het mogelijk gemaakt om een dorp op de bodem te bouwen.

Na een rit van ongeveer 4 uur in de auto gaan we na aankomst op pad voor een wandeling rond het meer. Het meer is niet zo groot dus na een half uur zitten we op een bankje te genieten van de omgeving en het zonnetje. Boven op de rand van de krater staat een grote houten uitkijkpost, op de kaart aangeduid als "Landesblick", en we gaan op pad om via bospaden deze uitkijkpost te bereiken. 

Meerfelder Maar vanaf Landesblick

 

 

 

Het is zeker de moeite waard want het uitzicht is geweldig. Je kunt kilometers ver kijken over het heuvelachtige landschap. Nu is ook goed zichtbaar dat Meerfeld in een krater ligt. We dalen weer af naar het hotel waar een lekker glas bier op ons wacht.

 

 

 

 

 

terug     dag 2

 

home