Wandelen in Lesbos

 

In 2001 zijn we op vakantie geweest in Lesbos, Griekenland. Een hele andere omgeving dan La Gomera maar ook hier hebben we enkele leuke wandelingen gemaakt, hoewel de ruigere omgeving van La Gomera mij meer aanspreekt.

   

 

Ik heb in Nederland gezocht naar een wandelgids van Lesbos maar niets kunnen vinden waarin uitgebreide wandelingen omschreven stonden. Terwijl Lesbos wel bekend staat als wandeleiland. Gelukkig hebben we in Molivos, de plaats in het noorden van het eiland waar we verbleven, wel een gidsje kunnen kopen waarin diverse wandelingen stonden. Het boekje is geschreven door Mike Maunders en verkrijgbaar in diverse talen. De Nederlandse vertaling is redelijk, maar hier en daar heeft de vertaler links en rechts nog wel eens omgedraaid dus wel goed blijven opletten en natuurlijk een goede kaart meenemen. 

Als eerste wandeling hebben we een paar uur lopen in gedachten langs de kust via Eftalou naar Skala Sikamineas, een visserdorpje met een leuk haventje met restaurantjes. Het eerste stuk gaat over de heuvels vlak bij het appartement en daarna over het strand en de halfverharde weg. Bij Skala aangekomen dachten we met de taxi naar huis te gaan, maar helaas geen taxi te vinden. Op naar het grotere dorp Sikamineas dat via een steile weg ongeveer 3 kilometer boven op de heuvel ligt, maar ook daar geen geluk, teruglopen is de enige oplossing. Na een stukje gelift te hebben vinden we een landweg en begint de langzame daling naar Molivos. De eerste vallei waar we doorkomen is groen en loopt langs een natuurreservaat. Daarna volgt een kale route via de vuilstort en uiteindelijk Molivos. Al met al een hele lange wandeling.

 

uitzicht vanaf Petri naar Petra De volgende wandeling gaat naar Petri, een dorp in de heuvel, om daarna via de kustplaats Petra weer in Molivos terug te keren. Het eerste deel van de wandeling gaat over de heuvels via een landweg. Een landweg in Lesbos is meestal een steenslag weg met af en toe wat keien en kuilen waarover auto’s tussen de plaatsen rijden. We gaan langzaam van de kust omhoog en komen langs het waterreservoir (is helemaal leeg op een klein plasje water na).
Om bij Petri te komen, klimmen we omhoog maar niet via echte paden. Het uitzicht op de baai bij Petra is mooi en de limonade in de taverne in Petri smaakt goed. Het is warm en in de heuvels staat weinig wind dus hard werken. De afdaling naar Petra loopt via landwegen en verharde weg. Vanuit Petra zijn we via de heuvel langs de kust teruggelopen naar Molivos. Een echt goede beschrijving staat niet in het boekje dus op goed geluk en met goed gevoel voor richting zijn we via landwegen en door boomgaarden weer thuis gekomen.  Baai van Petra
opkomende zon Wandeling 3 gaat naar Vafios. De heenweg loopt via een route die we al eens gelopen hebben, alleen de andere kant op (onze 1e wandeling). De valleien waar we door komen zijn groen en de klim naar boven is goed te doen. We kunnen volop genieten van de omgeving en lopen rustig omhoog naar Vafios. Daar aangekomen gaan we na een rustpauze aan de afdaling beginnen.

De terugtocht loopt via een echt pad. We zijn blij dat we eindelijk een keer niet de hele wandeling over een landweg hoeven. Het pad daalt langzaam af en is dus niet al te moeilijk maar wel komen we overal keien tegen dus is het wel opletten waar je je voeten zet. Tussen de bomen door hebben we een goed uitzicht op de vallei onder ons.

Het laatste stuk terug naar Molivos gaat via de landweg langs het reservoir. Deze weg is saai en altijd warm, zeker midden op de dag wanneer er geen schaduw is. Gelukkig is er hier en daar een boom zodat we in de schaduw even een slokje kunnen drinken.

 

eindelijk echt pad

ruine van oude molen

 

De wandeling naar de Molenvallei is de mooiste wandeling die we gemaakt hebben. Het eerste stuk gaat via de landweg langs het reservoir maar als je eenmaal van de weg af bent is het klimmen en klauteren.

In de Molenvallei komen we diverse ruines van oude molens tegen. We volgen lange tijd de droge rivierbedding omhoog, moeten onder bomen door, klimmen over grote stenen. We zijn omgeven door planten en struiken.

 

Bij sommige bomen gonsen de zwermen wespen rondom de bloemen, hier is het oppassen geblazen. We komen zelfs een echte schildpad tegen.

Eenmaal boven volgen we de landweg richting Vafios, waarna we het pad vanaf Vafios weer naar Molyvos terugkeren.

 

molenvallei

 

 

Al met al hebben we genoten van deze vakantie. Molyvos is een leuke plaats waar het goed toeven is. Als je wilt genieten van Grieks eten en drinken is het zeker aan te raden. 

Lesbos is een groot eiland dus er is genoeg te zien. Als je van Griekenland houdt maar niet van te grote vakantie-oorden is Molyvos heel geschikt.

klim naar boven in molenvallei

Molivos

avondeten aan de lijn

zee bij sigri molivos vanaf de haven
Zelfs na jaren komen er nog bomen uit de lava- lagen naar boven

 

Verdere informatie over Lesbos is natuurlijk te vinden via Google , maar toch alvast enkele tips

Links naar informatie over Lesbos

 

 

http://members.brabant.chello.nl/~peter.wijchers/lesbos/lesbos.html

http://www.lesvosonline.gr/

http://home.versatel.nl/lesvos/

 

 

terug  home